Ga je voor het eerst een boot kopen? Dan zul je wel merken dat er behoorlijk wat verschillende boottypes zijn. Ben je van plan om binnenkort een boot te kopen bij Zijlmans? Dan zul je zien dat een boot niet altijd bij een bepaalde boottype geplaatst kan worden. We bespreken in dit artikel een aantal bootypes.

De sloep

Met de sloep wordt altijd direct een kleinere boot geassocieerd. Dat is ook correct gezien een sloep de verzamelnaam is voor alle kleinere bootsoorten. Vroeger werd een sloep alleen gebruikt als een klein bootje achter de grotere jachten. Feit is echter dat een sloep een motorboot is die ook kan worden ingezet voor het recreatief gebruik op het water.

Een kajuitboot

Een kajuit is zoals de naam al zegt een boot met een kajuit. Hieronder vallen dus alle boten met een kajuit. Dit hoeft dus niet automatisch een motorboot te zijn. Het kan hierbij ook gaan om een zeilboot of zeiljacht. Zo beschikt een sloep wel over een motor, maar niet over een kajuit dus valt deze niet onder de term kajuitboot. Onder de kajuitboten wordt voornamelijk een onderscheid gemaakt in de volgende boten:

  • Kajuitmotorjacht: deze jacht staat bekend om haar luxe afmetingen en wordt alleen door een motor aangedreven.
  • Kajuitzeiljacht: net als de motorjacht staat deze bekend om de luxe afmetingen, maar wordt niet alleen op een motor aangedreven.
  • Kajuitboot: verzamelnaam van alle boten met een kajuit. Voorheen werd alleen een motorjacht bestempeld als kajuitboot. Tegenwoordig beschikken ook kleinere boten over een kajuit.

Welk type boot past het beste bij jou?

Veel mensen hebben altijd al gedroomd over het kopen van een boot. De vraag is echter waar je de boot voor wilt gebruiken. Afhankelijk van jouw wensen kun je het type boot bepalen. Wil je alleen af en toe een dagje genieten op het water of is het de bedoeling dat je ook daadwerkelijk met de boot op vakantie gaat? Hoeveel mensen moeten er daarnaast op kunnen en aan welke luxe moet de boot voldoen? Bovendien is het budget wat je beschikbaar hebt voor een boot ook niet onbelangrijk.