Nederland is een land met veel water. Een groot deel staat zelfs onder de zeespiegel. Door alle sloten, meren, kanalen, dijken, etc, kunnen we controleren waar we water willen en waar niet. Alle sloten, meren, grachten en kanalen bieden dus veel mogelijkheid om eens lekker een dagje te gaan varen. En als je zelf geen boot hebt, kun je die vast wel ergens huren.

1. Giethoorn

Giethoorn, een zeer pitoresk plaatsje in Overijssel. Voor veel mensen wordt ernaar verwezen als “het Venetië van Nederland. Het is echter geen stad, maar een dorp met veel bijzondere huizen met rietdaken. 

2. Graft-De Rijp

Het Noord-Hollandse Graft-De Rijp ligt vrij dichtbij Purmerend en Alkmaar. Het kenmerkt zich  door een polderlandschap met veel weilanden en slootjes. Dit is ideaal om rustig in te varen dus. De bebouwing ziet er ook vrij historisch uit met typisch Hollandse huisjes met (deels) groene, houten gevels.

3. Amsterdam

Dat is weer eens iets anders dan een standaard rondvaartboot, een boot huren in Amsterdam en er zelf op varen. Je kunt genieten van de Grachtengordel, de Amstel en ook nog een stukje daarbuiten. Bij Bootverhuur Amsterdam krijg je een vaarroute mee en kunnen de medewerkers je verder leuke bezienswaardigheden aanraden.

4. Elfstedenroute

Als het valt te schaatsen in de winter, valt het ook te varen als het niet vriest. Onlangs zijn ook de vaarroutes beter bevaarbaar gemaakt, dus nu is het voor iedereen mogelijk om een bootje te huren en de route van maar liefst 212 kilometer af te leggen. Omdat de tocht zo lang is, is het een idee om in één van de steden te overnachten. Zo beleef je een heerlijke vakantie of weekend weg, waarin je veel van Friesland beleeft. De elf steden zijn Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum.

5. Drenthe

Drenthe is een provincie waar je mogelijk niet zo snel komt. Daardoor is het wel bijzonder. Je kunt tijdens je vaartocht genieten van de rust en misschien af en toe nog hunebedden spotten.

 

In welke plaats ga jij deze zomer varen?